Festspillene i Elverum presenterer:

"Da Gruekjerka brann"

"Da Gruekjerka brann"

Professor Trond Nordby:

Da Gruekjerka brann – den historiske hendelsen fra 1. pinsedag 1822 da 116 mennesker brant inne i Grue kirke i Solør – danner bakteppet for denne konserten.

Trond Nordby vil før konserten fortelle litt om bakgrunnen med utgangspunkt i lokalhistorie og Peter Wessel Zapffes bok «Lyksalig Pinsefest», som bruker hendelsen i Grue som utgangspunkt for en filosofisk diskusjon.

Frode Haltlis «Lyksalig Pinsefest» blir hovedverket i første del av konserten hvor irske Garth Knox, felespilleren Vegar Vårdal og slagverkeren Eirik Raude er sentrale medspillere.

Sinikka Langeland fra Grue Finnskog er med og synger en «skriftlig betraktning» på 24 vers, skrevet av skoleholder i Grue, Anders Vold, overlevende etter brannen. Teksten beskriver det faktiske forløpet i detalj, men søker også etter en slags åndelig forklaring på hendelsen!

Frode Haltli har brukt teksten til å skape ei ny religiøs skillingsvise, ei vise som kanskje kunne vært sunget av legenden Gustav Kåterud fra Våler: Alle versene messes fram i et konstruert tonespråk med arkaiske kvaliteter.

I tillegg spiller ensemblet sanger fra Sinikka Langelands repertoar i arrangementer av Frode Haltli: åndelige sanger fra Solør som ble brukt på den tida tragedien inntraff for 200 år siden i år. 

Arrangør: Festspillene i Elverum (med forbehold om endringer i programmet)

Medvirkende:

Frode Haltli – akkordeon
Garth Knox – viola d'amore, bratsj
Vegar Vårdal – fele, hardingfele
Eirik Raude – slagverk
Sinikka Langeland – vokal

Søkelys på virkelighetslitteraturen

01 oktober 2022

Virkelighetslitteraturen, dvs. skjønnlitteratur som bygger på faktiske hendelser og personer, har hatt en betydelig oppblomstring i senere tid. I år er det 200 år siden den tragiske kirkebrannen i Grue. Denne katastrofen er sentralt tema i flere bøker, blant andre i Åsta Holths Johannes (1975), og i filosofen Peter Wessel Zapffes Lyksalig pinsefest (1972). Som ett av to bidrag til 200-årsmarkeringen vil Litteraturfestivalen i Grue sette søkelys på denne typen skjønnlitteratur.

Konsert i Grue kirke med Glåmdal Kammerkor

05 juni 2022

Gabriel Faures Reqiuem framføres i Grue kirke av Glomdal kammerkor. De har fått med seg et knippe profesjonelle solister og musikere. Framføringen ledes av Ole Karsten Sundlisæter. Framføringen er gjort mulig takket være en generøs gave fra Grue Sparebank. Det er gratis inngang. Grue menighet marker kirkebrannen gjennom tre gudstjenester fordi 26. mai var datoen for kirkebrannen, første pinsedag var kirkeårsdagen (5. juni), markeringen avsluttes Allehelgensdag, 5. november, kl 18.00 hvor Hamar Domkor under ledelse av Trond Våge framføres Durufles Reqiuem. Under denne gudstjenesten vil det bli tent 116 lys.

Kvar er Kongen?

01 juni 2022

Musikken er i stor grad basert på improvisert musikk som kan sies å være innenfor sjangeren jazz.  Selv om det i stor grad er basert på improvisasjon, så har musikerne fått presentert melodilinjer og akkorder som det skal improviserte over.  

Gå til toppen